Over Moringa

.

Een wonderboom

Science Daily (14 maart 2010) heeft verklaard dat de moringa boom “de meest nuttige boom ter wereld” is. De boom is bestand tegen droogte en is de meest voedzame plant ooit ontdekt.

Moringa Oleifera is de meest voorkomende soort van de 13 sterke en weersbestendige tropische varieteiten die in het wild groeien.

Het is een van de snelst groeiende planten ter wereld, als de moringa niet gesnoeid wordt groeit hij 30 cm per maand.

Kort geleden heeft het Wereld Voedsel Centrum in Taiwan verklaard dat de bladeren van de moringa de grootste hoeveelheid voedingsstoffen bevatten van de 120 soorten nutritieve planten die men bestudeerd heeft.

De bladeren kunnen na 30 tot 45 dagen geoogst worden gedurende het hele jaar en bevatten alle aminozuren en omega vetten die ons lichaam nodig heeft.

Verse Moringa bladeren bevatten 7 maal meer vitamine C dan sinaasappelen. Gedroogde bladeren bevatten 25 maal meer ijzer dan spinazie; 4 maal meer proteine dan eieren; 10 maal meer vitamine A dan eieren; 17 maal meer calcium dan melk; en 15 maal meer kalium dan bananen.

Kortom Moringa is een 100% natuurlijke multivitamine.

De oude traditionele medicijnleer uit India, Aryuveda genaamd zegt dat de bladeren van de Moringaboom meer dan 300 ziektes tegen gaan.

Moringa was bij de Egyptenaren 1400 vr chr. zelfs een belangrijk ingredient bij het balsemen van de doden. Vazen met Moringa olie zijn in veel Egyptische graven gevonden.

De Moringa boom wordt al eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden in Azie, Afrika en Zuid – Amerika

Deze medicinale plant zit vol met fytonutrienten en ontgiftende geneeskrachtige stoffen, is ontstekingsremmend, versterkt het immunsysteem en regelt stofwisselings problemen bij mensen met ziektes als aids, diabetes, hoge bloeddruk, hartziektes, kanker en malaria.

Fytonutrienten bevorderen je stofwisseling en zorgen voor omzetting van lichaamsvet om aan gewichtsverlies bij te kunnen dragen.

Moringa kan gebruikt worden als thee, maar bijvoorbeeld ook als groente. Men kan bijvoorbeeld moringa voor spinazie vervangen in recepten. Moringa wordt ook gebruikt in gerechten als pasta, hartige quiches, ontbijtgranen, in (sport)shakes, over sausen, dips, koekjes, snoep en wijn. De gemalen gedroogde bladeren zijn een goed voedingssupplement en kunnen over het eten gestrooid worden of zelfs gewoon middels capsules worden ingenomen.

Deze vaak onderschatte “wonderboom” overwint ondervoeding en problemen met voedingstekorten in heel de wereld. Elk deel van de plant is eetbaar of heeft medicinale eigenschappen en heeft grote sociaal economische gevolgen in de derde wereld. Er worden duizenden banen gecreeerd en men ontgint grote gebieden met braakliggend land. De boom is zeer sterk, en kan makkelijk vermenigvuldigd worden door stekken, er is niet veel irrigatie en/of bemesting nodig en er zijn geen pesticiden nodig. De Moringaboom houdt zich zelfs staande in arme grond die te zuur, te alkalisch of te zout is. Compostering van de moringabladeren op de grond verrijkt de onvruchtbare bodem. De enige zwakke punten liggen bij te veel water en temperaturen lager dan 5 graden Celcius.

De vruchten, zaden en bloemen van de moringa worden beschouwd als groente. De zaden bevatten 40% olie en deze is de meest stabiele soort die in de natuur gevonden wordt. De olie is een culinair equivalent van olijfolie; een rijke bron voor biobrandstof; en wordt gebruikt in cosmetica tegen veroudering. Na de extractie van de olie kan het poeder van de geplette zaden gebruikt worden om water te zuiveren. Het bevat een biologisch afbreekbaar cationische polyelektrolyt die de vervuiling bindt in troebel water, het vernietigt voor 90 tot 99,99% de pathogene bacterien die ziektes veroorzaken.

Moringa werkt als een natuurlijk planthormoon en draagt ertoe bij dat de oogst van andere voedingsmiddelen (zoals tomaten, sla etc.) met 20-35 % toeneemt. Het is ook bekend dat moringa als diervoeder de groei van een kudde (dieren of vissen in kwekerij) sterk bevordert. De melkproductie neemt bijvoorbeeld toe met 30 tot 50 %.

Moringa is terecht een levensboom waarvan alle mogelijke manieren om de boom in te zetten of te gebruiken nog lang niet ontdekt zijn.

Wij houden alle laatste feiten en nieuws met betrekking tot Moringa in de gaten, om u up to date te kunnen houden van alle ontwikkelingen.