FAQ

Wat is het verschil tussen de natuurlijke voedingsstoffen van moringa en gefabriceerde supplementen?

Uit onderzoek is gebleken dat minder dan 10% van gefabriceerde voedingssupplementen door het lichaam wordt opgenomen en onderzoek wijst uit dat natuurlijke mineralen het lichaam veel meer rendement opleveren dan synthetische supplementen.  Een natuurlijk middel als Moringa heeft de voorkeur boven de talloze gefabriceerde supplementen die in de winkel te koop zijn want het lichaam neemt een natuureigen stof veel gemakkelijker en sneller op dan een lichaamsvreemde stof. Het is zelfs zo dat, ondanks dat je netjes 1 of 2 capsules van een vitaminesoort of mineralensoort inneemt, het meeste daarvan weer gewoon in de toiletpot terecht komt. Vitamines worden vooral beter door het lichaam opgenomen in samenhang met andere enzymen, vitamines, mineralen en/of spoorelementen.

Wat is moringa?

Moringa Oleifera is de meest geteelde soort van het geslacht Moringa, dat is het enige geslacht in de familie Moringaceae. Moringa Oleifera Lam is de botanische naam van een genus dat een dozijn soorten bomen telt. Het geslacht vormt in zijn eentje de familie Moringaceae. Moringa is wereldwijd bekend onder een enorme hoeveelheid verschillende benamingen, waaronder: Kelor, Kalor, Nebeday,  Peperwortelboom, Mierikswortelboom, Behenboom, Sigru, Malunggay.

Zijn gedroogde moringabladeren krachtiger dan verse bladeren?

Ja, Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gedroogde moringabladeren (mits ze zorgvuldig in de buitenlucht en schaduw gedroogd worden) een wezenlijk hogere hoeveelheid voedingstoffen bevatten.

Hoe lang duurt het voordat je iets merkt?

Sommige mensen voelen al na een of twee dagen een positieve verandering, anderen pas na tien dagen. Niet iedereen reageert het zelfde op de moringacapsules. Niet iedereen moet ook dezelfde hoeveelheid binnen krijgen. Het begint met een energieker, wakker en gezond gevoel. Na een paar weken slikken lijkt het gevoel weg te gaan. Dat is alles behalve waar. Jouw lichaam raakt gewend aan de volwaardige voeding. Wanneer jouw lichaam gewend is aan de gezonde voeding gaat het over in de lange termijn voordelen. Je zult het bijvoorbeeld merken aan dat je haar, nagels en huid mooier gaan glanzen.

Is moringa geschikt bij lactose-intolerantie?

Ja, hoewel moringa 16 keer meer calcium bevat dan melk, bevat moringa geen lactose.

Gaat moringa veroudering tegen?

Moringa is een van de rijkste bronnen van antioxidanten, waaronder vitamine A, C, E en bioflavonoïden, en deze gaan het effect van vrije radicalen tegen en vertragen zo het verouderingsproces.

Waarom zijn moringacapsules beter dan andere voedingssupplementen?

Het menselijk lichaam kan het onderscheid maken tussen natuurlijke en synthetische producten. De meeste multivitaminen en calciumsupplementen zijn synthetisch. Er wordt slechts een klein percentage van de aangeboden voedingsstoffen door het lichaam opgenomen. De bladeren van de moringaboom zijn een natuurlijke bron van calcium en multivitaminen en zijn gemakkelijk op te nemen.

Wat zijn de bijverschijnselen?

[uitgebreid onderzoek naar de gezondheid en veiligheid van moringa uitgevoerd door de Noguchi Memorial Medical Research Centrein Ghana heeft vastgesteld dat de poeder van moringabladeren absoluut niet toxisch is. Zelfs bij de inname van een extreem hoge dosering werden er geen bijverschijnselen geconstateerd.Sommige mensen kunnen als ze voor het eerst moringa tot zich nemen last hebben van enige misselijkheid als gevolg van het ontgiftingsproces dat gaande is in hun lichaam. In geval van misselijkheid, raden we aan om gedurende een week twee capsules per dag te nemen en voldoende water te drinken]

Is dit wel bewezen?

Ja, onder referenties op deze website vindt u diverse onderzoeken over Moringa.

Wat kunnen we zeggen over de hoeveelheid moringa die we innemen?

Simpel antwoord: moringa is gezonde voeding. De poeder van moringabladeren is absoluut niet toxisch. Zelfs bij de inname van een extreem hoge dosering worden er geen bijverschijnselen geconstateerd.

Strikt genomen moeten we dan ook niet spreken over dosering, dat doen we bij medicatie. Het is gezond eten.

Grofweg zijn er twee scholen of denkrichtingen in de wereld: de reguliere gezondheidszorg en de zogenoemde natuurgeneeskundige benadering. Feitelijk zouden die elkaar kunnen aanvullen. In de praktijk gaan ze wel uit van verschillende visies op gezondheid en ziekte.

Ook omdat Moringa een 100% natuurlijk produkt is, sluit de natuurgeneeskundige aanpak beter aan.

Vanuit de holistische natuurgeneeskundige visie kunnen we in het algemeen zeggen dat een inname van 2 tot 8 capsules van 475mg per dag voldoende is. Maar ieder mens is uniek en kan dan ook enigszins anders op moringa reageren.

Beste advies is: (leer) te luisteren naar je eigen lichaam. Misselijkheid of lichte diarree zijn meestal ontgiftingsverschijnselen. Dat is het uitscheiden van ‘slechte’ stoffen uit het lichaam. Zeker als je pas begint met moringa te slikken kan dat gebeuren. In feite is dit een goed teken: moringa zorgt voor een (grote) schoonmaak van je lichaam. Als je dat merkt neem je gewoon een week 1 of 2 capsules, om het dan weer wat op te voeren naar 4 of meer. Sommige mensen zullen altijd voldoende hebben aan 1 of 2 capsules per dag. Anderen kunnen meer hebben.

Heb je specifieke klachten dan zul je merken dat die langzaam kunnen verdwijnen. Ook daar is in algemene zin niet veel over te zeggen, niet meer dan dat die verbetering volledig afhankelijk is van hoe gezond je eigen systeem is.

Wel werkt moringa heel goed preventief: ter voorkoming van kwalen en ziektes. Op deze site vindt je veel onderzoeken en rapporten die dat ondersteunen.

Moringa als energie booster.

Zeker de eerste 2 weken na inname van moringa voelen de meeste mensen zich energieker en ‘gezonder’.

Soms (ook weer niet altijd) neemt die energie boost na enige tijd wat af. Dat betekent niet dat de werkzaamheid ook afneemt. De grootste tekorten van essentiele stoffen in je lichaam is dan door de moringa aangevuld.
Kan ik Moringa innemen naast mijn standaard medicatie?

Moringa is gezonde voeding. Bij normale inname levert het geen problemen op.

Waarom is onze Moringa uit Zambia en Malawi zo goed?

Veel hangt af van waar en door wie Moringa wordt verwerkt. Onze Miracle Moringa wordt kleinschalig en volledig onder controle – en onder ideale omstandigheden – geplant en verwerkt door communities in Afrika. Alle plantages en ook het hele verwerkingproces zijn persoonlijke relaties. We hebben alles zelf in de hand en kennen alle betrokkenen persoonlijk. Dit sluit niet alleen aan bij ons community model, het maakt ons ook in zeer hoge mate maatschappelijk verantwoordelijk. Zover we weten is er geen vergelijkbaar initiatief in de wereld dat kan zeggen dat het HELE proces van aanplant in Afrika tot verkoop in Europa volledig in het teken van community building staat. Overal waar we actief zijn – in de hele keten – staan we voor het verbeteren van het lokale welzijn.

We geloven ook dat deze nieuwe manier van ondernemen – the for benefit company (sociaal verantwoord ondernemen in de hele keten) – niet alleen lokale gemeenschappen ondersteunt, maar ook dat dat een kwalitatief veel beter product oplevert.

Waarom is Moringa nog niet bekend in Europa als het zo goed voor je is?

Moringa is her-ontdekt als een van de beste vormen van gezonde voeding. Je zou ook kunnen zeggen: als de behoefte naar goede (aanvulling) op voeding in onze moderne tijd steeds belangrijker wordt, krijgen we ook een antwoord hoe dat het beste te doen. Moringa is een belangrijk – waarschijnlijk het beste – antwoord voor deze tijd.

Kan ik als vrijwilliger naar Zambia of Malawi om de community te helpen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen. Neem contact met ons op!

Kan ik stage lopen bij Miracle Moringa in Nederland of Zambia?

Zeer zeker! We hebben op dit moment een aantal stage mogelijkheden. 
En we zijn ook voortdurend op zoek naar lokale community projecten die op wat voor manier dan ook ‘de wereld verbeteren’. Neem contact met ons op.

Hoe kan ik zelf Miracle Moringa gaan verkopen?

We zijn grote voorstanders van het ondersteunen en bouwen van ondernemende netwerken (ondernemende communities). Schroom niet ons te contacten.

Kan ik Miracle Moringa ook in bulk inkopen?

Natuurlijk, dit is maatwerk. Neem even contact met ons op en we bieden je graag een offerte aan.

Kan het ook ook aan mijn kinderen geven?

Ja, natuurlijk. Het is zelfs zeer goed om het aan kinderen te geven.

Teveel aan vitamine A en Kalium zou schadelijk kunnen zijn voor het lichaam, maar Moringa kun je oneinding veel van consumeren, hoe zit dat?

Zeer uitgebreid onderzoek naar de gezondheid en veiligheid van moringa uitgevoerd o.a. door de Noguchi Memorial Medical Research Centre in Ghana heeft vastgesteld dat de poeder van moringabladeren absoluut niet toxisch is. Zelfs bij de inname van een extreem hoge dosering werden er geen bijverschijnselen geconstateerd. Sommige mensen kunnen als ze voor het eerst moringa tot zich nemen last hebben van enige misselijkheid als gevolg van het ontgiftingsproces dat gaande is in hun lichaam. In geval van misselijkheid, raden we aan om gedurende een week 1 a 2 capsules per dag te nemen en voldoende water te drinken.

Wat betreft vitamine A:

Moringa bevat net als andere (groene) bladgroente provitamine A of Beta-caroteen.

Bèta-caroteen (pro-vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn aanwijzingen dat bèta-caroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aan cellen kunnen veroorzaken.

Hoeveel heb ik nodig?

Voor bèta-caroteen bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). In het lichaam wordt het omgezet in vitamine A. De Gezondheidsraad hanteert hiervoor een factor zes: het lichaam zet 600 microgram bèta-caroteen om in 100 microgram vitamine A. Hierover is echter nog discussie: in Amerika wordt bijvoorbeeld een omrekeningsfactor van 1:12 aangehouden in plaats van 1:6. Voor bèta-caroteen heeft de Gezondheidsraad geen aanbevolen hoeveelheden opgesteld.

Wat is veilig?

Het lichaam zet niet meer bèta-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. De inname van bèta-caroteen leidt daarom niet tot een te hoog vitamine A-niveau en kan dus worden beschouwd als een veilige vorm van vitamine A. Bèta-caroteen heeft daarnaast wel een eigen bovengrens. Op basis van een onderzoek van The alpha-tocoferol, beta carotene cancer prevention study group, hanteert het Vitamine Informatie Bureau een hoeveelheid van 10 mg per dag.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan bèta-caroteen?

Bij een hoge dosering van bèta-caroteen kan er een verkleuring van de huid optreden, maar er zijn geen aanwijzingen dat deze invloed op de gezondheid heeft. Bij een hoge inname van bèta-caroteen kan er geen hypervitaminose A (teveel aan vitamine A) ontstaan, omdat de opname in de darm en de omzetting van bèta-caroteen in vitamine A bij wijze van reactie automatisch worden vertraagd.

Kalium

Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.

Waar zit het in?

Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, zuivel, vlees(waren) en groenten.

Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Hoeveel heb ik nodig?

In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kalium opgesteld. De aanbevelingen in Europa zijn in de orde van 3,1 – 3,5 gram kalium per dag voor volwassenen.

Wat is veilig?

Voor kalium is geen maximaal veilige dosis opgesteld.

Waarom liever Moringa dan andere vitaminen?

Een natuurlijk middel als Moringa heeft zeker de voorkeur boven de talloze gefabriceerde supplementen die in de winkel te koop zijn want het lichaam neemt een natuureigen stof veel gemakkelijker en sneller op dan een lichaamsvreemde stof. Het is zelfs zo dat, ondanks dat je netjes 1 of 2 capsules van een vitamine- of mineralensoort inneemt, het meeste daarvan weer gewoon in de toiletpot terecht komt. Dit komt niet altijd alleen doordat de vitaminestof zelf niet zou deugen maar ook zeker doordat veel vitamines beter door het lichaam worden opgenomen in samenhang met andere enzymen, vitamines, mineralen en/of spoorelementen. Synergie noemen we dat. De vele stoffen die in Moringapoeder voor komen zijn een ‘van nature’ perfecte combinatie.