Zo is het gekomen…

by on September 23, 2012 » Add the first comment.

We noemen de Moringa boom niet voor niets de ‘wonder boom’. Je vindt genoeg info over dit fenomeen op deze site. Maar ook de ontstaansgeschiedenis van MiracleMoringaEU zou je een klein wondertje kunnen noemen. Of beter: wel heel erg passend bij het nieuwe paradigma van de netwerk of creatieve economie.

Alle betrokkenen – zonder 1 uitzondering – hebben elkaar namelijk ontmoet via de sociale media. Over netwerken gesproken…. Nog niet zolang geleden dacht ik dat Twitter was voor jongelui met teveel vrije tijd. Nu weet ik dat de sociale media echt werken. Als je er goed mee omgaat…..

Als het ware bij ‘toeval’ heb ik zo’n 2 jaar geleden Steven Putter (Zambia) ontmoet op Twitter. Het begint met een simpele retweet en twee jaar later hebben we een team dat in drie continenten tegelijk met een aantal grote projecten bezig is. Emergence noemen we dat tegenwoordig: het is organisch gegroeid, doordat steeds meer mensen uit vrije wil en aangetrokken door de visie ‘als vanzelf’ gingen samenwerken. Met veel experimenteren onderweg. Hier en daar zijn er ook weer mensen afgevallen; dat hoort erbij. Maar uiteindelijk is er een kernteam dat het gedachtegoed overeind houdt. En we hebben het hier niet over een praatclubje. Alles is gefocussed op sociaal ondernemerschap d.w.z. we doen wat we zeggen. Alle betrokkenen zijn gewoon ondernemers en werken 24/7 aan het verwerkelijken van hun aandeel van de visie.

Wat is die visie? Doing well by doing good. Sociaal ondernemen in de praktijk. We hebben twee ondernemingen in Zambia, Afrika, twee in Amerika en twee in Europa. Alle 6 staan in het teken van de nieuwe organisatievorm: de for benefit company. Dit netwerk van nieuwe sociale ondernemingen is weer een community op zich. De verbinding met Afrika is volledig gebaseerd op trade not aid. Laat lokaal ondernemers groeien en verbindt dat internationaal met handel onder elkaar. Een echte plus – plus. En inderdaad het verbouwen en verhandelen van Moringa maakt het heel concreet. Maar daar blijft het niet bij. We ontwikkelen heuze Living Labs for the Future : een heel gebied waar ALLES duurzaam en verantwoord is. Van bouwen tot stroomvoorziening van permacultuur tot onderwijs en gezondheidszorg. Meer dan genoeg om ons allemaal voortdurend aan de gang te houden :-)
Ook via deze blog zullen we jullie op de hoogte houden!

Oh en mocht je een idee of een tip hebben voor een mooi ‘verbeter je wereld’ project hier in Nederland wat met ons verbonden kan worden?
Of wil je in ons Moringa ambassadeursprogramma in Nederland of Europa meewerken?
Je weet ons nu te vinden! :-)

Bert van Lamoen

photo credit: h.koppdelaney via photo pin cc

Find more like this: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>